Young woman points to her nose, an organ  of the respiratory system that helps you breathe by filtering impurities from the air.

Hvad er allergi?

I Danmark lider ca. 1,5 millioner danskere af allergi.1 Pollensæsonen starter normalt i februar med el og hassel, og slutter i september med bynke.2

Men hvad er allergi præcist? Kort sagt, det er en overreaktion af kroppens immunsystem på stoffer, der normalt bør tolereres. Disse stoffer kaldes allergener og kan f.eks. komme fra pollen, støv, skimmel og dyr. Når stoffer som disse trænger ind i kroppen gennem huden og slimhinderne, kan de normalt spores ned og kontrolleres af immunsystemet. Men når immunsystemet ikke kan skelne disse stoffer fra patogene stoffer, f.eks kolde vira, opstår der en modreaktion, der er kendt som allergisymptomer.

Allergi forårsager betændelse

Når immunsystemet reagerer på stoffer, som det mener er skadelige, udskilles antistoffer, som kroppen producerer for at indlede en inflammatorisk proces. Dette fører til en betændelse i næseslimhinden, der forårsager almindelige allergiske reaktioner, såsom nyse, kløe, løbende og indelukket næse. Kløende og vandige øjne er også almindelige allergiske reaktioner.3

Derfor anbefales tidlig behandling med aktive stoffer, der hæmmer inflammation, for at disse lidelser ikke skal blive kroniske eller udvikle sig til astma i luftvejene. Antihistamintabletter blokerer det inflammatoriske stof histamin1. Otrason næsespray mod allergi blokerer histamin, men også fem andre vigtige inflammatoriske mediatorer.

Seks vigtige fakta om allergi

  • Allergi opstår, når immunsystemet overreagerer på forskellige allergener (fx pollen og husstøvmider)
  • Et allergen er et stof, der udløser en allergisk reaktion
  • De mest almindelige allergener kommer fra pollen, støv og dyr (fx kat og hund)
  • Du kan have allergisymptomer hele året rundt
  • Årsagen til allergisystemer er en betændelse i næseslimhinden, som også forårsager symptomer i øjnene
  • Immunsystemet producerer mindst seks inflammatoriske stoffer som en reaktion på allergener som trænger ind i kroppen