Kvinde trækker vejret dybt

Hvordan trækker vi vejret?

Næsen har en yderst vigtig funktion for vores vejtrækning. Næsen har mange funktioner udover at være hjem for lugtesansen. På vej gennem næsens labyrint bliver indåndingsluften ført henover næseslimhindens store areal, hvor den opvarmes, fugtes, filtreres og bliver inspiceret af immunsystemet, inden den når frem til lungerne. Når man ikke kan trække vejret med næsen, mangler næseslimhindens vigtige indflydelse og vejrtrækningen bliver dermed afhængig af, hvad munden laver, f.eks at tale, spise, kysse. At trække vejret samtidig med hvad man ellers bruger munden til, giver en uregelmæssig vejrtrækningsrytme og måske allerværst, en bevidsthed på vejrtrækningen, der ellers foregår helt automatisk.

De fleste mennesker ved, at det er vigtigt at smøre huden og tilføre fugt til at holde den blød, smidig og mere modstandsdygtig. Det samme gælder for næsen. Tørre slimhinder, dårlig ydeevne og risikoen for problemer stiger, når fimrehårene i næsen får svært ved at fjerne fremmede partikler så som virus.

Otrivin næsespray virker ved at sammentrække blodkarrene i næsen, hvorved der skabes passage i næsehulen. Hermed bliver det lettere at trække vejret ubesværet igennem næsen igen. Virkningen varer helt op til 12 timer.