Woman rubs her nose that might be a symptom of sinusitis.

Forkølelse

Mange oplever at være forkølet flere gange i løbet af et år. Forkølelse er som regel en godartet lidelse, men kan i nogle tilfælde udvikle sig til at sætte sig som betændelse i øjne, bihuler, mellemøret, hals eller luftveje.

Hvad er forkølelse?

Forkølelse er en virussygdom der består af op til 100 forskellige vira, og som hovedsageligt sætter sig i de øvre luftveje. Forkølelse kan ramme alle aldersklasser, men ses især hos børn. Forkølelse har mange forskellige symptomer, men de hyppigste er:

  • Løbende næse
  • Ondt i halsen og hoste
  • Hovedpine

I gennemsnit bliver man ramt af forkølelse mellem to til fire gange om året, hvoraf børn oftest er forkølet hyppigere. Når man er smittet med forkølelsesvirus ligger virusset ofte i kroppen op til 3 dage, før den bryder ud, og de første symptomer begynder at vise sig. Dette kalder man også for inkubationstiden. Forkølelse er en forholdsvis langsom sygdom, der udvikler sig gradvist. En normal forkølelse varer ofte mellem 2-14 dage, hvorefter man bliver rask igen.

Mange oplever at symptomerne bliver værre om aftenen, eller når man vågner om morgenen. Om aftenen kan forkølelse føles værre, fordi man kommer hjem og kan slappe af i kroppen. Når man nedsætter sin kropsaktivitet og slapper af, kan virusset føles mere voldsom. Hvis du vågner op med virusset om morgenen, kan det være fordi, du har ligget stille hele natten, og virusset kan derfor føles værre.

Behandling af forkølelse

Der findes ingen rigtig kur mod forkølelse, men der er heldigvis flere ting, man selv kan gøre for at lindre smerter i halsen og en tilstoppet næse. Forkølelse er et meget smitsomt virus, og derfor er der også mange der oplever at blive smittet igen lige efter et sygdomsforløb, som følge af at immunforsvaret er svækket.

Du kan lindre en stoppet næse i forbindelse med forkølelse ved at anvende en næsespray. En næsespray dæmper hævelsen i slimhinderne, som gør det lettere for snot at løbe igennem og dermed trække vejret. Du kan anvende Otrivin næsespray som lindring mod stoppet næse i forbindelse med forkølelse. Forkølelse kan også give ondt i halsen, og der kan du med fordel tage en halspastil med mentholsmag, som giver en følelse af kulde i halsen, og som virker lindrende. Du kan også drikke varme drikke som f.eks. te med honning. Te kan være med til at lindre hævet og øm hals i forbindelse med forkølelse.

Det er også en god idé at sove med hovedet højt om natten. Brug f.eks. en ekstra hovedpude, for at hæve hovedet, så hævelsen i og omkring næsen kan falde.

Hjælp mod forkølelse

  • Brug næsespray for at nedsætte hævelsen i slimhinderne, så du nemmere kan trække vejret.
  • Spis pasteller med mentholsmag.
  • Sørg for at holde dig varm.
  • Sov med hovedet højt.
  • Vask dine hænder ofte.

* Preparatomtale 0,5 og 1,0 mg/ml 07.03.2019