Kvinde har problemer med løbende næse

Løbende næse?

En løbende næse kan være til gene for dig og dem omkring dig. I modsætning til en stoppet næse giver en løbende næse ikke problemer med at trække vejret gennem næsen, men både stoppet næse og løbende næse påvirker søvnkvaliteten negativt. En løbende næse kan være et stort irritationsmoment og gøre en masse hverdagsaktiviteter lidt mere besværlige.

En løbende næse skyldes, at der bliver skyllet væske ud gennem næsekanalerne. Det vil ofte være en meget flydende, klar væske, men det kan også være tykkere og mere slimet. Hvad enten, der er tale om en tilstoppet eller en løbende næse, så er det relateret til en irritation i næsen, som følge af en inflammation eller en overreaktion. Almindelig forkølelse, allergi og influenza er de mest hyppige årsager til løbende næse.

Døjer du med en løbende næse, gælder de fleste af de samme tips som ved en stoppet næse.

Råd mod løbende næse 

  • Sørg for at holde luften fugtig
  • Tag et varmt bad
  • Brug saltvand til at rense næsegange og bihuler
  • Løft evt. hoved og nakke når du sover
  • Du kan lindre med næsespray

Næsen løber hele tiden

Nogle mennesker lider af kronisk løbende næse, som kaldes helårssnue. Helsårssnue adskiller sig fra høfeber, idet den ikke er begrænset til pollensæsonen.

Næsepolypper kan også være årsagen til løbende næse. Disse opstår ofte i forbindelse med bihulebetændelse eller forkølelse. Næsepolypper er små væskeholdige udposninger i næsen, der hænger i en tynd stilk. Store næsepolypper kan give vejrtrækningsproblemer og kræver lægehjælp.

Der er flere sygdomme og tilstande, der kan forårsage en løbende næse. Oplever du kronisk løbende næse og evt. andre symptomer, som du ikke kan forklare, så er det en god idé at opsøge læge.

Forkølelse - øjne løber i vand

Øjne, der løber i vand, kan være en naturlig reaktion på omgivelserne, men det kan også være en del af et større sygdomsbillede. F.eks. er løbende øjne meget normalt under en forkølelse.

Tårerne bliver produceret i tårekirtlen, renser øjet for snavs og fugter hornhinde og slimhinde. Herefter passerer tårerne gennem tårekanalerne ned i tåresækken, som er forbundet med næse og svælg.

Løbende øjne kan også skyldes vind, allergi, koncentration (overbelastning), øjenbetændelse, blokerede tårekanaler, kontaktlinser mm. Oplever du vedvarende problemer med at dine øjne løber i vand, og er du ikke klar over, hvorfor det sker, så er det en god idé at opsøge en læge for at finde ud af hvad årsagen er, og hvad du kan gøre.

* Preparatomtale 0,5 og 1,0 mg/ml 07.03.2019