Undgå forkølelse
Forkølelse er en virussygdom, der rammer de øvre luftveje omkring svælget, næsen og bihulerne. Forkølelse kan ramme folk i alle aldre, men især børn og spædbørn er særligt udsatte for forkølelsesvirus.
Hvordan bliver man forkølet?
Når man bliver smittet med forkølelse sker det gennem virus, der overføres fra en forkølet til en rask person. Der findes mere end 100 forskellige forkølelsesvira, der oftest overføres via luftbårne partikler som f.eks. nys eller hoste. Virusset kan også overleve på hænder og andre steder uden for kroppen, og kan derfor også overføres ved håndtryk, hvis man deler vandflaske eller på anden måde kommer i tæt kontakt med en person, der er forkølet.
Hvor længe smitter forkølelse?
Fra man er blevet smittet med forkølelsesvirus går der typisk 2 til 5 dage før virusset bryder ud. Når man først er smittet med virusset, kan man potentielt smitte andre indtil forkølelsen er overstået. Selvom forkølelse ikke er en farlig sygdom, kan det være en ubehaglig omgang.
De mest almindelige symptomer på forkølelse er:
- Ondt i halsen og smerter i forbindelse med synkning
- Nyseanfald og tilstoppet næse
- Man kan opleve trykken for ørerne, hovedpine og hoste
- Feber kan også opstå i forbindelse med forkølelse, og ses hyppigst hos børn
Sådan undgår du forkølelse
Der er heldigvis flere ting, man selv kan gøre for at undgå forkølelse. Man bør være omhyggelig med hygiejne og undgå at røre sig omkring næse og mund, hvis man har været i kontakt med en forkølet person. Hvis man vil undgå forkølelse, bør man også være opmærksom på ikke at opholde sig i kulde i længere tid af gangen, da virusset trives bedst i kulde uden for kroppen.
Forbyg forkølelse med et godt immunforsvar. Selvom du ikke kan sikre sig fuldstændigt imod sygdom kan du undgå forkølelse hvis du f.eks. motionerer regelmæssigt, da det er med til at forstærke immunforsvaret. Om vinteren er man mere modtagelig overfor virus, da det kolde vejr kan være med til at udtørre næsens slimhinder.
5 råd mod forkølelse
Undgå eller forebyg forkølelse med disse gode råd, der også kan forkorte dit sygdoms forløb
- Motion: Sørg for at dyrke rigeligt med motion, da det er med til at styrke immunforsvaret.
- Søvn: Det er vigtigt at sørge for at få nok søvn, så kroppen kan få lov til at restituere.
- Vask hænder: En af de største smittekilder til forkølelse er gennem berøring. Det er derfor en god idé at vaske hænder ofte for at nedsætte smitten.
- Spis sundt: Sørg for at spise en sund og varieret kost.
- Brug af næsespray: Du kan bruge næsespray hvis du er tilstoppet i næsen. Følg altid indlægssedlens anvisninger og tal med din læge hvis du er i tvivl om brugen.
Læs mere om forkølelse her.
* Preparatomtale 0,5 og 1,0 mg/ml 07.03.2019