Ofte stillede spørgsmål

 • Forkølelser

  Er jeg forkølet, eller har jeg influenza?

  Selvom begge dele forårsages af virus, har forkølelse og influenza forskellige symptomer. Influenzasymptomer kommer normalt pludseligt, mens forkølelsessymptomer viser sig langsommere.

  Forkølelsessymptomer starter ofte med ondt i halsen. Efter en dag eller to skifter det typisk til næserelaterede symptomer og tilstopning samt hoste. Feber er ikke almindelig hos voksne, men let feber er mulig. Børn har større sandsynlighed for at få feber i forbindelse med en forkølelse.

  Influenzasymptomer starter mere pludseligt end forkølelsessymptomer. Symptomer på influenza omfatter feber, ondt i halsen, hovedpine, muskelsmerter, træthed, tilstoppethed og hoste. De fleste influenzasymptomer forbedres gradvist i løbet af 2 til 5 dage, men det er ikke ualmindeligt at føle sig utilpas i op til en uge eller længere. 

  Rådfør med din læge eller på apotek, hvis du har brug for råd og vejledning.

   

  Hvor mange forkølelser får man gennemsnitlig hvert år?

  De fleste mennesker får mellem to og fem forkølelser pr. år. Børn har tendens til at blive forkølede hyppigere end voksne, fordi de endnu ikke har opbygget immunitet.

   

  Kan jeg tage antibiotika for at behandle min forkølelse?

  Forkølelser forårsages af virus. Antibiotika virker kun mod bakterier - ikke virus. Hyppig, unødvendig brug af antibiotika kan skade de sundhedsfremmende bakterier i fordøjelseskanalen og medføre, at bakterierne udvikler resistens over for antibiotika.
   

  Hvorfor bliver børn så tit forkølede?

  Børn får færre forkølelser i takt med, at de vokser, fordi deres immunsystem bliver stærkere. Forkølelser forekommer normalt hyppigst i de kolde måneder, hvor børn er indenfor og i tæt kontakt med hinanden. Små børn har tendens til nemmere at blive forkølede, da de stadig skal opbygge immunitet mod de mange forskellige forkølelsesvira, som findes. Børn med ældre søskende, og de, som går i vuggestue eller dagpleje, har tendens til oftere at være forkølede.
   

  Er der en kur mod almindelig forkølelse?

  Der er ikke en kur mod almindelig forkølelse. Det bedste, du kan gøre, er at behandle symptomerne, så dit barn kan komme sig så hurtigt som muligt. Normalt er symptomerne værst de første 2-3 dage, hvorefter de begynder at blive mildere.
   
  Forkølelsessymptomer kan behandles med analgetika/antipyretiske midler, som eksempelvis paracetamol, for at lindre ømhed og smerter, hovedpine og feber.
   
  Otrivin har produkter, der er specifikt formuleret til afhjælpning af tilstoppet næse på grund af forkølelse og bihulebetændelse hos voksne og børn.
   
  Rådfør med din læge eller på apotek, hvis du har brug for råd og vejledning.
   

  Er der en vaccine mod forkølelse?

  Der er i øjeblikket ikke nogen vaccine mod almindelig forkølelse. Der er en influenzavaccine, men den har ingen virkning på forkølelsen.
   

  Hvordan kan jeg behandle en forkølelse?

  Der er ingen kur mod almindelig forkølelse. Du kan dog behandle symptomerne.
   
  Drik rigeligt med væske, men undgå væsker med koffein som eksempelvis kaffe, te og cola. Brug en saltvandsnæsespray til at rense og fugte slimhinden og tag noget smertestillende og febernedsættende, så som paracetamol for at hjælpe med at slå feberen ned eller for at lindre hovedpine. Kontakt læge hvis symptomerne ikke ophører eller forværres.
   

  Skal jeg blive hjemme, når jeg er forkølet?

  Det bestemmer du selv. Men tænk over, at hvis du er syg, vil du have svært ved at fungere og yde det samme som normalt. Og du vil udsætte dem omkring dig for smitte, især i løbet af de første to dage af din forkølelse, hvor du smitter mest. Hvis du bliver hjemme, når du er syg, hjælper det til at stoppe spredningen af bakterier.
   
  Der er en anden faktor, der skal tages hensyn til. Hvis du forsøger at fortsætte som normalt i stedet for at blive hjemme, kan det forværre din tilstand, så den kræver en endnu længere rekonvalescensperiode.
   

  Kan jeg blive forkølet af at opholde mig i koldt vejr?

  Det korte svar er - nej. Den eneste måde, man kan blive forkølet på, er via virus.Hvorfor bliver folk så oftere syge om vinteren? Der er ikke noget definitivt svar. Men når det er koldt udenfor, har folk en tendens til at bruge mere tid sammen indenfor, hvor de nemmere kan give virus videre.
   
  Der er også tegn på, at virus lettere overføres i tør luft - præcis den slags forhold der opstår, når der er tændt for varmen. Uanset hvordan temperaturen er, så er det stadigvæk forkølelsesvira, der forårsager forkølelsen, ikke temperaturen udenfor.
   

  Mit barn er forkølet. Hvilken medicin skal jeg bruge?

  Der er ikke en kur mod almindelig forkølelse. Det bedste, du kan gøre, er at behandle symptomerne, så dit barn kan komme sig så hurtigt som muligt. Normalt er symptomerne værst de første to til tre dage, hvorefter de begynder at blive mildere.
   
  Forkølelsessymptomer kan behandles med smertestillende midler såsom paracetamol eller ibuprofen for at lindre ømhed og smerter, hovedpine og feber. Din læge kan give dig flere oplysninger. Otrivin Junior hjælper med at lindre en tilstoppet næse hos børn i alderen 2 til 11 år.
 • Bihuler

  Hvad er bihulebetændelse?

  Bihulebetændelse er en betændelse eller infektion på overfladen af bihulernes hulrum. Det er hulrum i dine kinder og omkring dine øjne.
  Du har fire par bihuler i hovedet:

  · To bag din pande
  · To på hver side af broen i din næse
  · To bag øjnene
  · To bag dine kindben

  Dine bihuler åbner op ud i næsens hulrum og hjælper med at kontrollere temperaturen og vandindholdet i luften, der når dine lunger. Normalt tømmes slimen, der produceres af bihulerne, ned i næsen gennem små kanaler.

  Bihulebetændelse kan opstå, når disse kanaler blokeres, efter at bihulerne er blevet inficeret og betændt. Bihulebetændelse følger ofte efter en forkølelse og kan forårsage smerte og tryk i pande-, øjen- og kæbeområdet.

   

  Hvad er symptomerne på bihulebetændelse?

  Hvis du føler smerte og tryk i dit ansigt og har tilstoppet eller løbende næse, er der stor sandsynlighed for, at du lider af bihulebetændelse. Du kan også føle øget smerte og tryk i dit ansigt, når du læner dig fremad eller bevæger dit hoved. Hvis du har alvorlig smerte i dine bihuler eller hovedpine, feber og tykt snot, skal du kontakte din læge.

  Andre almindelige symptomer på bihulebetændelse er:

  · Smerte og ømhed i ansigtets bihuler
  · Løbende næse
  · Tilstoppet næse
  · Feber
  · Hovedpine
  · Dårlig ånde
  · Tykt snot
  · Hoste
  · Feber

   

  Hvad forårsager bihulebetændelse?

  Bihulebetændelse kan forårsages af:

  · Virus
  · Bakterier
  · Allergi
  · Mekaniske forhindringer

  Den mest almindelige årsag er de samme virus, der forårsager forkølelsen. Næsepolypper, fremmedlegemer (normalt hos børn), strukturelle problemer i næsen som fx en afvigende næseskillevæg kan også blokere næsepassagen og øge risikoen for bihulebetændelse.

   

  Hvor lang tid kan bihulebetændelse vare?

  I ukomplicerede tilfælde begynder symptomerne på bihulebetændelse at gå væk i løbet af nogle få dage. Bihulebetændelse kan være enten akut (pludselig) eller kronisk (langvarig). De fleste akutte virale bihulebetændelser går som regel væk af sig selv inden for 10 til 14 dage.
   
  Men hvis betændelsen ikke går helt væk, og dine bihulebetændelsessymptomer (såsom stor smerte i bihulerne, hovedpine, feber og tykt snot) ikke forbedres, eller hvis de direkte forværres, kan du have udviklet kronisk bihulebetændelse, der kan være inficeret med bakterier, og som muligvis skal behandles med antibiotika. Derfor bør du med det samme konsultere din læge.

   

  Hvornår skal jeg gå til læge med min bihulebetændelse?

  Inden for en til to uger vil akut bihulebetændelse normalt være helbredt. Men hvis dine symptomer fortsætter eller bliver værre, skal du straks kontakte en læge.

   

  Hvordan behandles bihulebetændelse?

  Mod en tilstoppet næse eller tilstoppede slimhinder kan du bruge Otrivin næsespray for at lindre symptomerne på bihulebetændelse.
   
  Antibiotika virker ikke mod virusinfektioner, så det virker ikke mod bihulebetændelse forårsaget af et virus.
  Bihulebetændelse, som skyldes bakterier, kan derimod behandles med antibiotika. Du vil sandsynligvis få det bedre i løbet af nogle få dage, men nogle symptomer kan vare i flere uger. Du vil muligvis skulle tage medicinen i længere tid, hvis du har kronisk bihulebetændelse.

   

  Hvordan kan jeg behandle min bihulebetændelse uden at bruge medicin?

  Det bedste råd er at holde dig varm og undgå anstrengende aktiviteter. Der er også flere ting, du kan gøre hjemme for at hjælpe med at lindre symptomerne:

  · Drik masser af væske
  · Undgå røg
  · Læg et varmt, fugtigt håndklæde eller gelpakke på dit ansigt i 5 til 10 minutter ad gangen flere gange om dagen
  · Indånd varm, fugtig luft fra et dampende brusebad, et varmt bad eller en håndvask fyldt med varmt vand
  · Brug saltvandsnæsespray for at rense og fugte næsepassagen.

  Hvis symptomerne fortsætter eller forværres, såsom smerter i bihulerne, hovedpine, feber og tykt snot, skal du straks kontakte din læge.

   

  Er bihulebetændelse smitsomt?

  Virale infektioner, der fører til bihulebetændelse, kan være smitsomme, mens bakteriel bihulebetændelse generelt ikke er smitsom.

  Det er vigtigt at huske, at de fleste virale infektioner i de øvre luftveje (forkølelser) forårsager tilstopning af næsen, som kan involvere bihulerne. Hvis den virale bihulebetændelse varer et godt stykke tid længere end den normale varighed for en forkølelse, er der en mulighed for, at du måske har viral bihulebetændelse. Disse vira er meget smitsomme og kan forårsage forkølelse eller bihulebetændelse hos andre, der kommer i kontakt med dem.

  Bakteriel bihulebetændelse opstår oftest som en komplikation af en viral forkølelse. Bakterier, der normalt findes i næsen og halsen, udnytter den virale infektion til at invadere de betændte bihulepassager. Disse bakterier, som forårsager bihulebetændelse, kan overføres fra person til person, men vil ikke forårsage en infektion, medmindre de rette betingelser er til stede. I modsætning til forkølelsesvira vil de fleste, der kommer i kontakt med nogen, der lider af bihulebetændelse, ikke udvikle infektionen, selvom de udsættes for bakterierne.

   

  Hvordan kan jeg forhindre bihulebetændelse?

  Der er flere måder, du kan reducere risikoen for at få bihulebetændelse på:

  · Behandl lukkethed (tilstoppet næse) forårsaget af forkølelser så hurtigt som muligt. Dette kan medvirke til at forhindre en bakteriel infektion i at udvikle sig i dine bihuler
  · Undgå kontakt med personer med forkølelse og andre virale infektioner i luftvejene. Hvis du har kontakt med personer, der har disse infektioner, skal du vaske hænder ofte, især efter at have været i kontakt med dem, der er smittede
  · Undgå røg fra cigaretter, cigarer og piber hjemme og på arbejdspladsen Røg forårsager og irriterer de betændte membraner i næsen og bihulerne
  · Undgå at indånde tør luft. Overvej at bruge en luftfugter hjemme og på arbejde for at øge fugtigheden i luften

  Generelt forhindrer de ting, der forhindrer forkølelse, også akut bihulebetændelse. Det bedste råd er at have en sund livsstil. Lad være med at ryge, dyrk motion regelmæssigt, spis en sund vitaminrig kost, få masser af frisk luft, sørg for at sove nok, begræns dit alkoholindtag og undgå stress. Det vil styrke dit immunforsvar og hjælpe med at forebygge sygdomme.

   

 • Anvendelse af Otrivin

  Kan jeg bruge Otrivin under graviditet?

  Det frarådes at bruge Otrivin under graviditet.

   

  Kan jeg bruge Otrivin under amning?

  Hvis du ammer, skal du altid konsultere din læge, før du bruger Otrivin.

   

  Kan jeg blive afhængig af Otrivin?

  Du bør kun behandle med Otrivin i max 10 dage, da der ved anvendelse af produktet i længere tid end foreskrevet kan skabes afhængighed.
  Husk altid, som ved enhver anden medicin, at læse indlægssedlen grundigt igennem, før du bruger Otrivin.
  Kontakt læge hvis symptomerne ikke ophører eller forværres.

   

  Hvordan bruger jeg Otrivin?

  Brug af Otrivin, der indeholder xylometazolin:

  · Rens næsen grundigt
  · Kom et til to pust i hvert næsebor
  · Lægemidlet kan tages op til tre gange om dagen efter behov
  · Må ikke anvendes oftere end tre gange dagligt i hvert næsebor

  Brug af OtriBaby Næsesuger:

  1: Placer et engangsfilter i den centrale del.
  2: Sæt barnet så oprejst som muligt.
  3: Før næsesugerens top ind i barnets ene næsebor.
  4: Sug langsomt og forsigtigt gennem mundstykket.
  5: Gentag behandlingen i det andet næsebor.
  6: Fjern og kassér det brugte engangsfilter.

  For mere information læs indlægssedlen og instruktionen på pakningen. 
   

  Kan Otrivin bruges af børn?

  Otrivin Junior er en næsespray tilegnet børn i alderen 2-11 år.
  Otrivin og Otrivin Menthol bør ikke anvendes til børn under 12 år.

   

  Hvor kan jeg købe Otrivin produkter?

  Otrivin produkter kan købes som håndkøbsmedicin på apoteker, i Matas og i dagligvarebutikker. For specifikke steder henvises til vores ----> Hvor man kan købe
 • Mest populære FAQ

  Er jeg forkølet, eller har jeg influenza? 

  Selvom begge dele forårsages af virus, har forkølelse og influenza forskellige symptomer. Influenzasymptomer kommer normalt pludseligt, mens forkølelsessymptomer viser sig langsommere.

  Forkølelsessymptomer starter ofte med ondt i halsen. Efter en dag eller to skifter det typisk til næserelaterede symptomer og tilstopning samt hoste. Feber er ikke almindelig hos voksne, men let feber er mulig. Børn har større sandsynlighed for at få feber i forbindelse med en forkølelse.

  Influenzasymptomer starter mere pludseligt end forkølelsessymptomer. Symptomer på influenza omfatter feber, ondt i halsen, hovedpine, muskelsmerter, træthed, tilstoppethed og hoste. De fleste influenzasymptomer forbedres gradvist i løbet af 2 til 5 dage, men det er ikke ualmindeligt at føle sig utilpas i op til en uge eller længere. 

  Rådfør med din læge eller på apotek, hvis du har brug for råd og vejledning.

   

  Hvor mange forkølelser får man gennemsnitlig hvert år?

  De fleste mennesker får mellem to og fem forkølelser pr. år. Børn har tendens til at blive forkølede hyppigere end voksne, fordi de endnu ikke har opbygget immunitet.

   

  Kan jeg tage antibiotika for at behandle min forkølelse?

  Forkølelser forårsages af virus. Antibiotika virker kun mod bakterier - ikke virus. Hyppig, unødvendig brug af antibiotika kan skade de sundhedsfremmende bakterier i fordøjelseskanalen og medføre, at bakterierne udvikler resistens over for antibiotika.

   

  Hvorfor bliver børn så tit forkølede?

  Børn får færre forkølelser i takt med, at de vokser, fordi deres immunsystem bliver stærkere. Forkølelser forekommer normalt hyppigst i de kolde måneder, hvor børn er indenfor og i tæt kontakt med hinanden. Små børn har tendens til nemmere at blive forkølede, da de stadig skal opbygge immunitet mod de mange forskellige forkølelsesvira, som findes. Børn med ældre søskende, og de, som går i vuggestue eller dagpleje, har tendens til oftere at være forkølede.
   

  Mit barn er forkølet. Hvilken medicin skal jeg bruge?

  Der er ikke en kur mod almindelig forkølelse. Det bedste, du kan gøre, er at behandle symptomerne, så dit barn kan komme sig så hurtigt som muligt. Normalt er symptomerne værst de første to til tre dage, hvorefter de begynder at blive mildere.
   
  Forkølelsessymptomer kan behandles med smertestillende midler såsom paracetamol eller ibuprofen for at lindre ømhed og smerter, hovedpine og feber. Din læge kan give dig flere oplysninger. Otrivin Junior hjælper med at lindre en tilstoppet næse hos børn i alderen 2 til 11 år.

   

  Hvad er bihulebetændelse?

  Bihulebetændelse er en betændelse eller infektion på overfladen af bihulernes hulrum. Det er hulrum i dine kinder og omkring dine øjne.
  Du har fire par bihuler i hovedet:

  · To bag din pande
  · To på hver side af broen i din næse
  · To bag øjnene
  · To bag dine kindben

  Dine bihuler åbner op ud i næsens hulrum og hjælper med at kontrollere temperaturen og vandindholdet i luften, der når dine lunger. Normalt tømmes slimen, der produceres af bihulerne, ned i næsen gennem små kanaler.

  Bihulebetændelse kan opstå, når disse kanaler blokeres, efter at bihulerne er blevet inficeret og betændt. Bihulebetændelse følger ofte efter en forkølelse og kan forårsage smerte og tryk i pande-, øjen- og kæbeområdet.

   

  Hvordan kan jeg forhindre bihulebetændelse?

  Der er flere måder, du kan reducere risikoen for at få bihulebetændelse på:

  · Behandl lukkethed (tilstoppet næse) forårsaget af forkølelser så hurtigt som muligt. Dette kan medvirke til at forhindre en bakteriel infektion i at udvikle sig i dine bihuler
  · Undgå kontakt med personer med forkølelse og andre virale infektioner i luftvejene. Hvis du har kontakt med personer, der har disse infektioner, skal du vaske hænder ofte, især efter at have været i kontakt med dem, der er smittede
  · Undgå røg fra cigaretter, cigarer og piber hjemme og på arbejdspladsen Røg forårsager og irriterer de betændte membraner i næsen og bihulerne
  · Undgå at indånde tør luft. Overvej at bruge en luftfugter hjemme og på arbejde for at øge fugtigheden i luften

  Generelt forhindrer de ting, der forhindrer forkølelse, også akut bihulebetændelse. Det bedste råd er at have en sund livsstil. Lad være med at ryge, dyrk motion regelmæssigt, spis en sund vitaminrig kost, få masser af frisk luft, sørg for at sove nok, begræns dit alkoholindtag og undgå stress. Det vil styrke dit immunforsvar og hjælpe med at forebygge sygdomme.