Kvinde har brug for at tage næsespray

Næsespray

Otrivin næsespray er et middel mod forkølelse og tilstoppet næse. Otrivin næsespray indeholder xylometazolin, som er det aktive stof i næsesprayen. Husk altid at læse indlægssedlen inden brug.

Hvordan anvender man næsespray?

Næsespray anvendes ofte, når man har svært ved at trække vejret gennem næsen som f.eks. i forbindelse med forkølelse eller bihulebetændelse, hvor næsen er stoppet. Næsespray er et middel, der efter et par minutter kan give lindring og luft. Når du skal anvende næsespray anbefales det først at pudse næsen. På den måde renser du næsen, så det er lettere for de virksomme stoffer i næsesprayen at komme i kontakt med slimhinderne. Hvis det er første gang sprayflasken anvendes, skal den pumpes nogle gange, før der kommer noget ud. Herefter skal du bøje hovedet forover og holde spidsen af næsesprayen ved åbningen af næseboret. Væsken doseres automatisk når du trykker, og du bør altid spraye i begge næsebor. Når du anvender næsespray bør du altså følge disse steps:

  • Puds næse før du anvender næsespray
  • Hvis det er en ny næsespray, bør du pumpe den nogle gange før du anvender den
  • Bøj hovedet forover og spray i begge næsebor
  • Tør spidsen af efter brug og sæt beskyttelseshætten på igen

Du må anvende Otrivin næsespray i op til 10 dage. Dette skyldes, at effekten ved lindring kan have den modsatte effekt ved overforbrug. Vi anbefaler altid at læse indlægssedlen, der følger med næsesprayen for at være sikker på, at opnå den ønskede effekt.

Gode råd til anvendelse af næsespray

Husk at en næsespray er personlig og ikke bør anvendes af andre end en selv. Desuden bør en næsespray opbevares tørt og ved stuetemperatur. Som udgangspunkt kan en næsespray holde sig i tre år, men læs altid holdbarhedsdatoen på etiketten. Det er også en god idé at rense spidsen hver gang, da der kan sidde gamle bakterier tilbage. Derudover skal medicin altid opbevares utilgængeligt for børn.

Hvorfor anvender man næsespray?

En næsespray anvendes, når slimhinderne i næsen er hævede, som oftest er tilfældet i forbindelse med forkølelse, eller i forbindelse med andre sygdomme hvor næsen er stoppet. 

I forbindelse med en forkølelsesvirus er slimhinderne i din næse på overarbejde. Slimhinderne i næsen forsøger at bekæmpe vira ved at være på overarbejde og afstøde det. Dette sker gennem celler og blod der strømmer til, og som giver øget sekretion (snot). Med en næsespray kan du ikke nedsætte produktionen af snot og sekret, men du kan dæmpe hævelsen. Når du anvender en næsespray, går du altså ind og dæmper hævelsen i slimhinderne som gør, at du bedre kan trække vejret gennem næsen.

Kan man bruge næsespray, når man er gravid?

Som udgangspunkt må du ikke anvende Otrivin næsespray når du er gravid. Hvis du er i tvivl bør du kontakte din læge, som kan rådgive dig.

* Preparatomtale 0,5 og 1,0 mg/ml 12.06.2023